10 Claus per reduir la contaminació a l'habitatge

23 | 09 | 2019

Tots podem combatre la pol·lució.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha provat l'existència de contaminació en espais interiors. En aquest article t'orientarem per a combatre-la. Abans de seguir, hem de ser honest@s: mai aconseguiràs purificar tu habitatge al 100%. 

Partim de què pensem els ciutadans dels productes tòxics. L'imaginari social es basa en dos punts: primer, que aquestes substàncies o compostos volàtils es troben únicament en espais exteriors i segon, que afecten majoritàriament la qualitat de l'aire. Ambdues afirmacions són afirmacions incompletes.

Com defineixen els científics de l'OMS l'existència de qualitat ambiental? Ho fan com:  "l'harmonia de factors tèrmics, acústics, lluminosos i de l'aire que es respira, que no ha de suposar perill per a la salut i ha de resultar fresc i agradable".   

A continuació enumerem els principals agents que poden danyar la nostra salut i et guiem cap a un espai el més saludable possible:

1. El fum del tabac: el gas residual i les partícules del fum del cigar són perilloses, especialment, en habitacions amb molt de teixit o catifes.

Solució: una ventilació suficient per diluir els contaminants. A casa no fumeu? Felicitats!.

2. Els productes de neteja: - aerosols, detergents, salfuman, lleixiu etc. - desprenen compostos volàtils que poden causar irritació, picor, molèsties en ulls i mucoses així com en la pell per contacte directe. Els efectes d'aquests articles afecten molt més persones amb alguna predisposició (malalties pulmonars, asma, hipersensibilitat).  

Solució: usa detergents ecològics sense químics que es poden adquirir en drogueries. Per cert, a Feliu promourem el seu ús.      

3. Pintura: en revistes i blogs com el nostre es parla de quins colors i mobles has d'usar o combinar perquè interaccionin amb la llum de manera atractiva. Aquests articles però no solen abordar una cosa crucial: la pintura industrial - tant és que estigui en parets o mobles - desprèn òxid de nitrogen.

Solució: usa pintures ecològiques. Ens repetim però pensa que tot l'industrial es basa en compostos i aglutinants químics que l@s científic@s tenen en el punt de mira.

4. Calefacció, radiadors, estufes, xemeneies, cuines o refrigeradors : les calefaccions i els seus radiadors, que han de ser purgats poden alliberar diferents contaminants com el monòxid de carboni, diòxid de carboni, diòxid de nitrogen i diòxid de sofre. Aquests gasos derivats de la combustió interna dels aparells són perniciosos. Ens endinsem en un grup d'objectes on és més difícil la solució de la contaminació ja que aquests electrodomèstics contribueixen al nostre benestar.

Solució: ha de ser gradual és la substitució per electrodomèstics més eficients tal com marquen les directives europees.

En el cas de la combustió de llenya en xemeneies pots també mitigar la contaminació.

 Solució: col·locar filtres en la xemeneia  mantenir-nos a una distància prudent que ens escalfi i no ens intoxiqui.

En les cuines cuidat amb el gas és necessari per a cuinar però desprèn diòxid de carboni i nitrogen. Has de usar-ho amb moderació.

Solució: torna a ser ventilar de manera abundant. 

Pel que fa als refrigeradors usen clorofluorocarbons que contaminen molt més que el Diòxid de Carboni. 

 Solució: per a contestar recuperem un altre post nostre: Com mantenir la casa fresca a l'estiu sense aire condicionat?.

5. Bombones de butà: es tracta de un gas més pesat que l'oxigen i inflamable, pot asfixiar-nos ràpid. A tota costa han d'evitar-se fugides d'aquest gas. 

Solució: les claus per  evitar accidents són tres: primer una bona manipulació de les bombones, segon un bon manteniment de la instal·lació (ha de passar revisions cada 5 anys) i, finalment, conèixer què fer en cas de fuita de gas. Ho explica aquest link de consumer.es.  

6. Contaminació per ones/camps electromagnètics: la radiació està present en la naturalesa. Ara bé, en la segona meitat de el segle XX la situació s'ha transformat, avui dia, vivim envoltats d'aparells que l'emeten. Per tant, estem exposats a les radiacions de forma constant. En aquest sentit, l'OMS recomana guiar-se pel principi de prevenció.

Solució: en aquest link d'househabitat.es es descriuen les fonts que emeten radiació o creen camps electromagnètics, com usar-les sense perill i se subratlla la importància de mantenir una distància suficient respecte a  l'amenaça descrita.       

7. Pols amb químics: a part de fer la vida molt més complicada a asmátics i alérgics la pols reté químics prohibits com el DDT.

Solució: has d'usar com sempre la ventilació (a hores d'ara ja saps el important que és) però ampliarem la nostra resposta usa purificadors d'aire per a eliminar fums, bacteris o fongs. Així com, ionizadores per a augmentar la qualitat de l'aire.     

8. La llum del sol excessiva o la contaminació lumínica a la nit: hem canviat d'agent nociu però la llum també pertorba tu descans i confort.

Solució: la indicavem al primer link, usa cortines per a tamisar la llum solar perquè no sigui agressiva. O, si desitges ser més contundent, estors opacs que no deixen passar la llum. Pel que respecta a la llum elèctrica interior sectoritza-la. A més sempre pots usar temporitzadors de llum o detectors de moviment, amb tots dos mètodes, racionalitzes el consum elèctric.  

9.   Contaminació acústica: tal com torna a assenyalar el nostre expert Pep Feliu, el confort acústic és crucial.

Solució: "en interiors la reverberació ha de ser disminuïda en cadascuna de les superfícies d'impacte i rebot mitjançant plaques en el sostre".

10. Altres productes d'ús quotidià en l'habitatge que contaminen: escombraries, cosmètics, plàstics o tovalloletes

Escombraries: cal seleccionar a consciència la brossa.

Solució: recicla nosaltres i el planeta necessitem combatre l'acumulació de bruticia.  

Cosmètics: es considera cosmètic cada producte que entra en contacte amb el cos. Aquests tenen molts components que poden alterar la nostra activitat hormonal (per no parlar de les externalitats de la seva producció per al planeta). Aquest link del País explica amb detall el desafiament.

Solució: no es tracta de renunciar a embellir-se o higienitzar-se. Es tracta una altra vegada d'optar per la composició més natural possible.

Plàstic: és l'enemic número u. Així, ha estat trobat fins i tot a l'Antàrtida i ha entrat en el nostre cos via la cadena tròfica.

Solució: eliminar-ho de les nostres vides amb bosses de tela, recipients de vidre etc.

Tovalloletes: en un sentit semblant al plàstic són nocives: embruten , embocen canonades i acaben en el mar.

Solució: eliminar-les i no llançar-les al WC.

Hem repassat deu productes i contaminants ambientals que afecten la nostra salut. És el moment d'acabar de manera optimista: com vam explicar el 2017 algunes plantes purifiquen l'ambient.