Com mantenir la casa fresca a l'Estiu sense aire condicionat?

08 | 07 | 19
| Consells per tu

Comencem amb una pregunta: com és la calor a Barcelona?  És humit. Així una temperatura real de 30 graus amb una humitat del 60% es transforma en una aclaparadora temperatura percebuda de 40 graus! En canvi, si Barcelona fos una ciutat amb calor seca amb una humitat per sota del 35% aquests 30 graus reals no varien pel cos.  

Sempre hem de preparar la nostra casa per a combatre l'estrès tèrmic del qual parlavem en el blog en 2017. Anem al qüid de la qüestió: com aconseguir una casa fresca? A continuació et donem recomanacions tant per a refrescar la casa de forma activa com per treure calor d'ella:

1. Abaixa persianes: si deixem entrar la calor del sol, casa nostra serà un forn.  Per tant, posa una barrera al sol: la persiana.

2. Ventila: Crea corrents d'aire per poc que puguis.

3. L'aigua com a aliada: rega les plantes a la nit, mulla les cortines en contactar l'aigua amb el poc aire que hi hagi la temperatura baixara i frega amb aigua freda.

4. Usa tendals: abaixa'ls durant les hores centrals del dia per evitar el sol i la seva reverberació. 

5. Aïlla: tant sí parlem de calor com de fred cal tancar les portes de les habitacions a la recerca d'una certa estanquitat.  

6.Sigues creatiu: trasllada la taula de treball,cadires, balancins o les butaques a l'habitació més ombrívola de l'habitatge amb orientació nord.

7. Fora catifes i vellut: no té cap sentit no retirar els objectes i materials d'hivern.

8. Usa llençols de cotó o seda: et refresques i transpires amb facilitat. 

9.  Coneixes l'efecte combinat del ventilador, el gel i la sal?: posa davant del ventilador un recipient amb gel i sal quan l'aire surti del ventilador i impacti sobre el gel es refrescarà.   

10. Renúncia al forn disminueix la planxa i usa llums led: aquests eléctrodomèstics emeten aire calent. Una altra font de calor és el llum: aposta per llums led n'emeten menys i, a més, gasten un 90% menys.

11. Plantes:  les emparrades en pujar pels murs refresquen i disminueixen l'impacte/reverberació solar. A més  com hem escrit en alguna ocasió refresquen i,  purifiquen l'ambient link al blog.

12. Encén la campana extractora mentre cuines: es tracta de treure la calor de casa per la via ràpida. No cuinis aliments de cocció lenta (cal dir que a l'estiu a ningú li vénen de gust).  

13. Posa algun tipus de làmines a les finestres:  els models deixen passar la llum però filtren la radiació ultraviolada i infraroja frenant l'entrada de la calor. En aquest link de saber vivir es donen múltiples consells.

14. Dutxa't amb assiduïtat: usa aigua freda que a més consumeix menys energia (un 7% menys que la calenta per grau). No et banyis, no ho necessites per a refrescar-te.

15. Usa roba fina/lleugera o d'esport especialment transpirable: portar vestits lleugers és primordial.

 Volem acabar l'article adreçant-nos a les persones amb diversitat funcional. En cas d'estar en aquesta situació demana ajuda a algú de confiança (familiars, veïns, cuidadors, etc.): també tens dret a estar fresc@. Si us plau, informa't dels plans municipals contra la calor. 

Esperem que gaudeixis l'estiu.