Com prevenir un incendi a casa i què fer en cas d’incendi o explosió consumats?

02 | 09 | 16
| Consells per tu

Pels amants del cinema de catàstrofes el colós en flames/The towering inferno (1974) és un film de referència. A la pel·lícula, protagonitzada per Paul Newman, Faye Dunaway i Steve McQueen es triga massa a detectar un foc a la instal·lació elèctrica d’un gratacel de San Francisco. L’arquitecte, molt ambiciós i corrupte està promès amb la filla del magnat que patrocina l’edifici. Aquest personatge ha volgut estalviar en el cablejat elèctric de l’edifici i això causa un immens incendi. Més enllà que el relat és de ficció denuncia la dificultat d’evacuar adequadament un gratacel i en qüestiona, per tant, la construcció. Fins aquí la ficció, perquè el 2015 a Dubai cremà el gratacel anomenat “The torch” -afortunadament sense causar víctimes-.

Molts dels lectors d’aquest article no vivim, ni viurem mai, en cap gratacels però tots des de ben petits sabem per instint i molts per experiència que el foc és un perill, per tant, s’ha de tenir seny i posar els cinc sentits en evitar-lo. En aquest escrit primer citarem 2 guies que creiem complementaries. En primer lloc, els 9 consells bàsics per evitar un incendi a casa dels bombers de Barcelona i, en segon lloc, la Guia de prevenció d’accidents a la llar de FACUA consumidors en acció. Aquesta última publicació parla de prevenció sí, però dóna un pas més: ensenya com actuar davant un foc incipient o desencadenat. Abans dels consells responem a la pregunta bàsica: què necessita un foc per originar-se?, sempre se sumen tres elements: aire, combustible i una font de calor.

9 Consells dels bombers de Barcelona:

1. Les estufes, els comptadors, i les cuines poden explotar, per tant, les habitacions on estiguin han d’estar comunicades amb l’exterior: hem de tenir escapatòria

2. Les estufes poden provocar incendis, per tant, mantinguin-les apartades d’objectes que són fàcil combustible: cortines, sillons, alfombres etc.

3. Les veles també poden ser perilloses: no les deixi mai enceses sense cap vigilància i no se’n vagi a dormir amb alguna encesa. Al capdavall, una flama és la llavor del foc com tristament comprovem aquests dies a Galícia i Portugal.

4. No deixi mai sols als infants: un nen petit no té noció de perill , sí ha de sortir deixil‘s a càrrec d’un adult de confiança

5. Mantingui llumins i encenedors sempre fora de l’abast d’infants

6. Abans d’anar a dormir comprovi exhaustivament que no queden ni estufes ni veles ni cap electrodomèstic encès -susceptible de fer una guspira- i sobretot, tanqui la clau de pas del gas.

7. No connecti diversos aparells en un únic endoll… recordi la pel·lícula: la instal·lació elèctrica s’ha de revisar periòdicament.

8. No utilitzi aparells com: neveres, estufes o altres electrodomèstics en mal estat i no els manipuli si no ho sap fer.

9. Fumi sí vol… però no ho faci mai al llit i asseguri’s que no queden burilles mal apagades

Addicionalment, recordar-li que ha de mantenir els elements d’extinció (extintors i mangueres) en perfecte estat i en vies sense cap mena dobstacle. Així mateix, les vies d’evacuació del seu edifici han d’estar en bon estat.


13 Consells de FACUA consumidors en acció:

1. En cas de fuga de gas, talleu immediatament el subministrament, no encengueu ni apagueu els llums, ventileu el pis i aviseu els bombers

2. En cas de notar un escalfament excessiu o anormal d’un electrodomèstic desconnecti’l

3. Sí una paella s’encén no l’intenti apagar amb aigua, sí de cas, utilitzi un extintor

4. Sí el cabell crema posi’sun drap humit

5. Sí el foc és encara petit intenti‘l apagar i retiri els elements potencialment combustibles.

6. Sí el foc pot arribar a instal·lacions elèctriques SOTA CAP CONCEPTE USI AIGUA

7. Sí el foc és gran abandoni el lloc de l’incendi. Gateji al costat de la paret més llunyana al foc per garantir la respiració: mantingui la calma

8. Surti del lloc afectat amb agilitat, tanqui la porta i, sobretot, AUTOCONTROL, no empenyi altres persones

9. En cas que l’escala, com al film, estigui plena de fum no surti, utilitzi un drap mullat i coloqui‘l tapant les seves vies respiratòries ha d’evitar l’asfixia

10. MAI usi ascensors en les circumstàncies descrites

11. Si s’incendia la roba d’una persona, l’afectat ha de tombar-se a terra i rodar sobre si mateix, els altres l’heu de cobrir amb una manta i apagar l’incendi.

12. Sí la casa s’incendia: tanqueu-vos en una habitació tot bloquejant les obertures amb draps molls: feu senyals,crideu, feu-vos notar per la finestra.

13. No entreu en una zona en flames.

L’article potser és una mica feixuc però amb informació precisa és més fàcil mantenir la sang freda indispensable davant un foc.

Li ha estat útil el text?