Consells contra la calor i com desinfectar una piscina

31 | 07 | 18
| Consells per tu

Benvolguts lectors, arriba l'agost, el mes de vacances per excel·lència. Aquest 2018 coincidint amb l'entrada de mes arriba la primera gran onada de calor amb temperatures superiors als 30 graus a tota la Península Ibèrica.

Comencem l'article explicant quines reaccions té el cos davant la calor tot indicant com actuar per prevenir i pal·liar els efectes de les altes temperatures a l'organisme. A continuació parlarem de com desinfectar la piscina per refrescar-nos amb higiene.

Breus recomanacions per combatre la calor

1. Què li passa a l'organisme quan és exposat a altes temperatures? A mesura que el nostre cos se sotmet a temperatures sostingudes superiors a trenta graus comencen a acumular-se reaccions fisiològiques: cada cop més sensació de set, sequedat de boca, pèrdua de sals minerals, augment de la sudoració, i, en casos extrems, això és si s'està exposat al sol més d'una hora sense prendre mesures: deshidratació, vòmits, marejos, cops de calor i convulsions. Les persones més vulnerables a les altes temperatures són: els ancians, perquè tenen menys sensació de set -a més de possibles patologies cardiovasculars o respiratòries que poden agreujar-se amb la calor- ,els bebès (quan és deshidraten no ploren somiquejen), els nens petits, els diversos funcionals perquè amb dificultats de mobilitat tot desplaçament té més cost energètic i les persones que fan treballs prolongats a l'aire lliure.

2. Quines mesures pot prendre contra la calor? Com hem explicat la calor és un agent extern que distorsiona els mecanismes de regulació de la temperatura i exhaureix les sals minerals i l'aigua de l'organisme. És doncs prioritari combatre aquests efectes per fer-ho hi ha algunes recomanacions bàsiques:

En primer lloc, prengui begudes isotòniques i sucs regularment, tot prenent també, més peces de fruita per hidratar-se i tenir fructosa en sang que protegeix contra baixades de sucre i, en últim terme, aigua, contràriament al que es creu, el cos expulsa l'aigua abans que altres liquids (per evaporació, suor o orina).

En segon lloc, No faci exercici intens durant les hores centrals del dia si ho fa multiplicarà la pèrdua de sals i aigua. Així mateix córrer sota un sol intens representa augmentar la possibilitat de patir rampes i augmenta el risc de mort prematura.

En tercer lloc, porti roba lleugera i de colors clars, a poder ser que faciliti la transpiració. En quart lloc, ventili la seva casa amb regularitat i a les hores de més sol,això és, de 12 a 16 usi el tendal per evitar el sol i la reverberació d'aquest. En cas d'usar aire condicionat la temperatura recomanada per aquest dispositiu és de 25 graus i, sobretot, mentre usi l'aire condicionat mantingui les finestres tancades. En cinquè lloc, en cas de tenir cotxe, no el mantingui al sol: la temperatura dins del cotxe pot augmentar massa. A més tal com va advertir la policia de Las Palmas a twitter una ampolla de plàstic al sol, mitjançant l'efecte lupa, pot causar un incendi al seu cotxe.

Per últim ens hem descuidat de la forma més senzilla de baixar la temperatura de la pell? doncs no: eviti el xoc de temperatura refrescant-se regularment i banyant-se a la piscina un cop sanejada.
A tots ens ve molt de gust anar a la piscina amb altes temperatures... de fet no fa falta ni recomanar-ho oi? Cal però tenir en compte que de no fer cap mena de desinfecció la piscina serà un niu de microbis o, fins i tot, algues. Per aquesta raó, dur a terme la desinfecció és imprescindible abans que ningú es banyi. Així mateix, assenyalar que perquè la cloració sigui eficaç el PH de l'aigua ha d'estar entre 7 i 7,8.

Enumerem els 4 principals mètodes desinfectants de la piscina:

1. Cloració tradicional

La cloració consisteix a afegir a l'aigua un compost químic de clor. Hi ha diferents formulacions que el contenen:

Hipoclorit sòdic: agressiu amb pells sensibles.
Hipoclorit càlcic: menys agressiu per a la pell i igualment eficaç.
triclor: (Àcid tricloroisocianúric) suporta millor la llum solar i no altera el pH.
Tots ells actuen com a oxidant dels elements orgànics que es troben en la piscina i poden fer-ho en diferents intensitats:

Tractaments de xoc: alliberen una gran quantitat de clor.
Tractaments d'acció continuada: alliberament progressiu del clor.
Atenció: Sempre es necessita més quantitat de clor de la indicada formalment, ja que una part d'aquest clor es barrejarà amb la matèria orgànica i formarà cloraminas (clor + productes nitrogenats procedents de residus de suor, orina, mucositat, etc).

Clor de xoc: s'utilitza quan comença la temporada, quan l'aigua té mala olor o quan hi hagi substàncies orgàniques.
Clor en pastilles o granulat: la resta del temps s'ha d'usar aquest clor, en les quantitats que ens indiqui el fabricant. El clor es posa a l'skimmer, o en el cas de les piscines desmuntables, en una boia flotant, perquè no estigui en contacte amb el plàstic.

2. Altres tractaments químics alternatius

Existeixen tractaments químics alternatius al clor, que encara que són més cars, eviten els problemes derivats del seu ús, sense perdre la seva efectivitat: no necessiten tant control de dosatge i no produeixen irritació ni olors.

Un d'ells és el brom, que actua sobre bacteris i algues és inolor i no té efectes secundaris irritants. Quan entra en contacte amb l'aigua produeix àcid hipobromós, un desinfectant una mica menys poderós que el clor lliure. Però en canvi, quan entra en contacte amb els compostos nitrogenats (suor, mocs, etc) origina bromamines. Al contrari que les cloramines, les bromamines tenen una bona capacitat desinfectant. Per tant, el tractament amb brom té una major capacitat desinfectant que el clor i no produeix irritacions.

En aquest sentit, el tractament químic menys agressiu és el d'oxigen, que actua com si es tractés d'una aportació d'aigua oxigenada. El seu ús està especialment recomanat per a persones amb pells delicades o amb malalties pulmonars.

3. Cloració Salina

Aquest és el mètode que s'imposa cada cop més. Funciona mitjançant l'afegit d'una sal, en concentració molt més baixa que la de l'aigua del mar, però suficient perquè proporcioni els mateixos avantatges per a la pell i les mucoses. Aquest nivell de concentració no produeix problemes en cas de fugues d'aigua ni malmet la vegetació que rodeja la piscina.

4. Ús de radiació ultravioleta

La radiació ultraviolada es va usant des de fa anys en la desinfecció de l'aigua amb gran èxit, ja que, a més de ser eficaç per destruir els agents patògens i altres microorganismes, no deixa residus ni altera la composició de l'aigua. El sistema consisteix a fer circular l'aigua per una càmera que projecta llum ultraviolada. Aquesta radiació altera l'ADN dels microorganismes presents en l'aigua, els mata i impedeix que es reprodueixin.

Esperem que l'article li hagi estat informatiu i li desitgem un gran bany. A l'estiu refrescar-se, descansar i conviure amb la familia o,amb un mateix, és prioritari.