Guía completa: Com evitar deficiències, avaries o accidents elèctrics 

03 | 06 | 2019

Para prevenir necessites: consciència, voluntat, informació i asistencia constant. Estem preparats per ajudar-te!

Et desafiem amb una pregunta inicial: cada quant un professional ha de revisar tota la instal·lació elèctrica? A nivell residencial, almenys cada 5 anys, una comercial, de 3 a 5 anys, i una industrial cada any.  

Dit això,  t'explicarem com pots tu mateix/a prevenir accidents a la instal·lació elèctrica amb l'ajuda de l'Associació Professional d'Empresaris d'Instal·lacions Elèctriques i Telecomunicacions de Madrid, el nostre blog i altres fonts que citem.

 Et presentarem a  el teu millor amic!: el quadre de protecció elèctrica per a familiaritzar-te amb TOTS els seus elements llegeix l'exhaustiu text de CEAC.
 Què entenem per "quadre de protecció elèctrica"? Segons Wikipedia "és el panell  en el qual estan muntats els interruptors, cortacircuitos, barres de corrent, comptadors, etc.; que permeten efectuar el control i protecció del circuit o circuits elèctrics".

Consells de prevenció de deficiències, avaries o accidents elèctrics:
 
1.    Contracta la potència precisa: la prevenció comença en donar d'alta el subministrament. Molt important: l'instal·lador ha d'anar amb la seva identificació visible. Així mateix, quan vulguis connectar un aparell nou comprova quina potència necessita i llegeix les instruccions d'aquest electrodomèstic.
 
2.    Mai punxis la llum: fer-ho de forma conscient i amb ànim de defraudar és un delicte tipificat a l'article 255 del Codi Penal com ens recorda MundoJuridico. A més la burxada incrementa el risc d'incendi.

3.     Desconnecta tots els aparells que puguis abans d'anar-te a dormir.

 
4.    Comprova, almenys una vegada al mes, el diferencial. Per a això, prem el botó de prova. Si no es dispara significa que està avariat i la instal·lació desprotegida.

5.    Posa els cinc sentits en el quadre de protecció elèctrica: si es dispara un petit interruptor automàtic que té, hi ha dues possibles causes:  

            5.1. El circuit està sobrecarregat, desconnecta els aparells que siguin necessaris per a restablir l'interruptor.

           5.2. S'ha produït un curtcircuit. En aquest cas, desconnecta els aparells connectats al circuit.  No es dispara l'interruptor? L'avaria està en els aparells; si passa el contrari, i s'acciona novament, existeix una avaria en aquest circuit.

6.    Desconnecta els automàtics del quatre de protecció si et vas de vacances: Els riscos no descansen.

7.     Quan necessitis manipular un receptor desconnecta l'interruptor del quadre general.

   
8.    Usa la teva vista: els aparells elèctrics tenen cables pelats, clavilles o endolls en mal estat? actua immediatament.
  
9.    No connectis diversos aparells en un mateix endoll, lladre o en clavilles múltiples: evitessis  sobrecàrregues i guspires.

10.    Mesures d'autoprotecció:  

        10.1. No usis cap  aparell elèctric connectat amb les mans mullades o humides o estant descalç o amb els peus humits: t'electrocutaries.

        10.2 Protegeix a l@s  pequeñ@s tapa els endolls. Marxant el nostre post sobre accidents domèstics
  
11.    Perill de mort? Evacua: també aquí t'ajudem “tot el què has de saber sobre les sortides d'evacuació”.

Gràcies a totes les nostres fonts.