Has de cuidar el jardí durant l'hivern?

30 | 12 | 2019

Tens jardí? será un post útil. Al teu habitatge no hi ha jardí? será interessant.

L'hivern és ideal per desenvolupar actuacions preventives i treballs pendents al jardí. Abans de res investiga amb jardiners o manuals tres qüestions:

1. Quin clima fa on vius?

2. Com absorbeix l'aigua el sòl del jardí? 

3. On és més assolellat o més ombrívol?

 A continuació t'expliquem com tenir un jardí impecable:

1. Ningú neix ensenyat: ser conscient dels teus límits és una virtut. Si no saps fer alguna tasca no tinguis por d'encarregar-la.

2. Arrenca les males herbes: han de ser eliminades!.

3.  Coneix el 'mulching': com explica el link següent aquesta tècnica consisteix a usar pinassa, palla o fulles per a protegir les plantes de les gelades. Atenció, sense aquest embuatat es cremarien. 

4. Poda amb cura:  arbustos i arbres a l'hivern estan "nus".  Quan podar segons la zona? A l'interior d'Espanya (clima continental) espera fins a final de l'estació.  Per contra, aprop de la mar (clima temperat), podràs abans.  A principis de febrer és el torn d'arbustos i rosers. Atenció: mai ho facis amb plantes amb floració hivernal.

5. Posa a punt el material del jardí: les plantes a l'hivern gairebé no necessiten aigua. Així les coses,  revisa l'estat dels diferents sistemes de reg i instal·la l'automàtic,  munta la il·luminació o, instal·la tests. 

6. No plantis res amb temperatures per sota de 0 graus: el fred és mortal.

7. No tallis ni trepitgis la gespa: com assenyalen a Verdecora la dinàmica de la gespa és oposada a la d'arbres o arbustos: no requereix poda, davant el fred convé que estigui alt. Una altra cosa a cuidar és no trepitjar-la.   

8. Actua abans de l'aparició de plagues o paràsits: el fred és mortal per a les "bestioles" aprofita-ho! imita a les aranyes i teixeix la teva protecció amb olis minerals d'hivern (que són els legals) així s'asfixiaran. 

9. Aposta per les plantes trepadores : "encoixina" la paret amb elles o amb fruits vermells de cara a la primavera.    

10. Els adobs són necessaris: aposta pels ecològics, és important subratllar que són per a primavera.  

11. Protegeix els fruiters amb teles:  és un privilegi gaudir-ne però amb compte! aquests arbres no resisteixen l'exposició directa al fred, sostingues la tela, amb estaques de fusta. 

12. Posa tutors adjunts als arbres més joves: totes les espècies quan són joves necessiten suport per a créixer.

13.  Retirar o no retirar la neu? aquesta és la qüestió: una capa de neu protegeix davant futures gelades. No obstant això,  quan el pes del mantell blanc posi en perill les branques retira-la. 

14. A vegades cal regar: fes-ho només en cas que l'hivern hagi estat molt sec.

15. Esqueixa les teves plantes: com explica jardineríaon, "fer esqueixos és separar una petita part de la planta mare per a crear un nou exemplar (...) sí que es tracta de plantes caducifolíes s'han de multiplicar a la tardor-hivern".

En aquest post t'hem donat un nou propòsit per a 2020: tenir un jardí preciós!. El millor de tot és que ja pots començar.