Horta: entre el do de l'aigua i l'encant d'allò pintoresc

14 | 07 | 22
| Consells per tu
  • Horta Cancortada
  • Església de Sant Joan d'Horta Barcelona
  • Can Fargues
  • Laberint d'Horta
  • Blog Horta

De la Vil·la Olímpica a Horta: l'aigua com a fil conductor

L'octubre del 2021 vam publicar sobre la Vil·la Olímpica. Reprenem la nostra secció més "viatgera" desplaçant-nos 7,7 quilòmetres al nord. Tot i no ser un barri costaner Horta ha estat també modelada per l'aigua. 

De Sant Joan d'Horta a Horta: més que un canvi de nom 

Fins a l'agregació a Barcelona el nom donat a la zona era Sant Joan d'Horta que constituïa un municipi independent de Barcelona. Ara bé, com a barri barceloní el nom passà a ser Horta. Per cert, Horta de Sant Joan, població on residí Picasso, no té res a veure amb la zona descrita. 

És evident que parlem d'una qüestió de noms, però també, de competències, i, el que és molt menys conegut, d'extensió territorial. Així, l'antic municipi incloïa: Sant Genís dels Agudells, Montbau, la Vall d'Hebron i gran part del Carmel. Com a resultat, Sant Joan d'Horta era molt més gran que el barri actual.

De Roma fins a l'agregació a Barcelona: un passeig històric 

Des de l'època romana la gran quantitat d'aigua va fer de les zones properes al nucli actual del barri un pol de prosperitat agrícola. A l'edat mitjana començà la construcció de masies i s'hi establiren els primers nobles. A l'Edat Moderna, a Sant Joan d'Horta s'hi instal·la una diversificada indústria. A cavall dels segles XIX i XX les dones de Barcelona anaven a fer la bugada, a la vegada, que les famílies burgeses hi estiuejaven.

Llocs emblemàtics del barri

El 1904 fou l'any de l'agregació a Barcelona. El barri modern està molt ben comunicat per: metro, autobús i cotxe. Que Horta és singular ho demostra que entre els seus monuments hi hagi masies i un laberint ideat perquè en gaudis el marquès Desvalls.  

- El laberint d'Horta (foto 2): el més antic de la ciutat. Fou construït a finals del segle XVIII per Domenico Bagutti. Consta de moltes obres d'art. Avui és un lloc públic de passeig fresc, bonic a més sortir-ne, com a bon laberint, sortir-ne és un repte.

- La Masia de Can Fargues (foto 3): es va anar desenvolupant a partir de la torre central romànica, a més, la finca inclou  els jardins annexos.

 - l'Església de Sant Joan d'Horta (foto 4): és el temple catòlic de referència.

- La Masia de Can Cortada (foto 5): castell del segle onze. Acull el restaurant Can Travi i té molts racons plens de màgia a més, com quasi tots els espais del barri té un jardí annex on abunden les flors.

- Plaça Eivissa: a Horta la xarxa social és densa. No, no ens referim a res que tingui a veure amb connectar-se a internet amb l'smartphone. Parlem del comerç de proximitat i de la seva gran vida associativa. A més hi regna la dama de plaça Eivissa que és una escultura amb vestit regional.

A més, al Passeig de la Vall d'Hebron, ben a prop del barri, hi ha el Velòdrom d'Horta: inaugurat l'agost de 1984 per allotjar el campionat de ciclisme en pista. El 1992 allotjaria les proves ciclistes dels Jocs. El recinte té una capacitat de 3.200 seients i encaixa literalment amb el relleu de la zona.

Menor densitat de població i major confort tèrmic que al centre de la ciutat

Horta, segons l'Ajuntament, té una densitat de població de 8.635 habitants per quilòmetre quadrat. A Barcelona, segons l'Idescat, hi ha 16.149 habitants per quilòmetre quadrat. Aquestes elevadíssimes densitats s'expliquen per la reduïda extensió tant d'Horta com de tota Barcelona (3 i 101 quilòmetres quadrats respectivament), no es deuen ni, a que Barcelona estigui superpoblada, ni tampoc a que molts ciutadans visquin en condicions d'amuntegament

Què implica que Horta tingui una densitat un 53,47% menor que la resta de Barcelona? Ras i curt major benestar. De fet, l'arquitectura és de cases baixes, cosa que, recorda que era un poble i l'urbanisme és bastant amable pel vianant.

El grau de confort tèrmic és un element que ha de guanyar pes en la nostra avaluació d'una zona. La raó és que cada cop hi ha més nits en les quals la temperatura mínima no baixa dels 20 graus ( se'n diuen nits tropicals). A Horta, en ser lluny del centre, l'efecte "illa de calor" és menor.

Per acabar un altre atractiu del barri són les excursions. Per tot el que hem exposat Horta és sinònim de qualitat de vida.