La contaminació acústica a Barcelona: objectiu rebaixar-la

20 | 11 | 2018

Quan pensem en contaminació tots ho fem en la de l'aire que respirem. Malgrat això avui parlem d'aquella acústica a Barcelona.

Ahir, dia 19 de novembre, era el dia Mundial per l'aire pur. La contaminació atmosfèrica és en la que pensem més juntament amb l'ambiental, tant és així, que massa vegades utilitzem únicament el mot contaminació per referir-nos a la contaminació de l'aire. Això no vol dir que sigui gens fàcil de mitigar, de fet Barcelona, tot i no arribar als nivells de contaminació de l'aire de moltes ciutats poloneses ni de Tetovo a Macedònia, la ciutat que té més pol·lució d'Europa, supera amb escreix i de forma regular els nivells de pol·lució recomanats per l'Organització Mundial de la Salut. Ara bé, en aquest text parlarem de la contaminació acústica no la de l'aire.
Què és la contaminació acústica? Aquella produïda per activitats o tecnologies humanes com la construcció, els diversos vehicles o les nostres converses. La OMS recomana 55 db com a mesura de confort per al cos humà i marca l'interval 55-70db com a màxim que no genera inconvenients a la salut. Un trebllador durant la seva jornada laboral no hauria de superar els 100db. Per fer-se una idea més exacte de les magnituds donarem 4 exemples: 1. Una excavadora a 3 m de distancia equival a 94db, 2. Els cotxes varíen dels quasi 0db dels elèctrics fins al 100 del Jaguar X-Type. Un avió a reacció equival a 150 db i un coet 180db.
Es permet al habitatge el mateix nivell de soroll que al carrer? No, la vivenda és un espai íntim i ha de ser preservat. Ho explica molt bé la següent web 

En dormitoris:
• De 8h a 23h: 30 db
• De 23h a 7h: 25 db
En menjador/sala d'estar:
• De 8h a 23h: 35db
• De 23h a 7h: 30 db
Zones de servei (cuina, bany etc.):
• De 8h a 23h: 40db
• De 23h a 7h: 30db

Coneix una actuació concreta ja calendaritzada al districte barceloní Ciutat Vella

Es destinaran 500.000 euros a subvencionar la renovació de finestres i tancaments d'habitatges al Raval Sud i al Gòtic,
En una primera fase es durà a terme una prova pilot per import de 200.000 euros, que suposarà l'actuació en 50 habitatges i, després d'una primera valoració del programa, es preveu destinar un total de 300.000 euros addicionals que suposarà arribar a 100 habitatges més.
Els interessats en aquestes ajudes amb rendes de fins al 2,35 vegades l'Indicador de renda de suficiència (IRSC) podran rebre el màxim del 90% de subvenció, fins arribar a un màxim de 3.000 euros.
Confiem haver clarificat molt que és la contaminació acústica. A Feliu l'ajudarem a sol·licitar les ajudes disponibles per reduir el soroll a casa i augmentar així el seu confort.

 

Coet enlairant-se