La imperiosa necessitat de tenir un desfibrilador a la comunitat de veïns

06 | 05 | 2019

Un desfibrilador administra una descarrega elèctrica controlada al cor. Caldria a: comunitats de veïns, grans comerços, estacions, punts estratègics del carrer i estadis.

A Espanya moren unes 30.000 persones a l'any per parades cardiorespiratòries un 65% d'aquestes morts es produeixen al domicili o als seus voltants. Aquest alt  percentatge  de morts a habitatges i edificis residencials és un argument a favor d'instal·lar un desfibril·lador a la comunitat de propietaris. A Finques Feliu prediquem amb l'exemple: dues de les comunitats que administrem (Magoria i Diagonal Port) de 150 habitatges tenen desfibril·lador instal·lat. Aquest aparell precisa una actuació de manteniment un cop l'any.  Com que es tracta de grans promocions la inversió requerida s'amortitza ràpid.

Parlem de prevenció. Les malalties cardiovasculars o desencadenants de les mateixes (l'excés de colesterol forma plaques) que afecten el sistema circulatori o al cor mateix poden prevenir-se amb mínim un reconeixement mèdic anual. De totes maneres, als Estats Units ja es recomana personalitzar la periodicitat dels exàmens mèdics segons el sexe, edat i estat de salut de les persones. En el cas d'esportistes d'elit -sotmesos a esforços continuats i estrès- la freqüència de les proves ha de ser trimestral. Per a més informació sobre quins exàmens  vigilen concretament el cor consulti aquesta entrevista amb el doctor Michelena de la clinica Mayo. Amb tot, la millor prevenció és combinar un exercici físic moderat (entre 30 minuts i una hora al dia) amb una dieta rica en verdures, fruita i carns blanques.

Com funciona i/o falla el cor? 

Quan tot va bé, el cor és un múscul que es contreu bombejant la sang i la reintrodueix al sistema circulatori i quan es relaxa  rep la sang un altre cop. Com en tots els músculs del cos el cor necessita una “força motriu” per contraure's i aquesta no és cap altra  que una descàrrega elèctrica a la seva part superior de forma regular i ordenada. Per contra, quan quelcom no funciona normalment les descàrregues es mantenen però són irregulars el que produeix la fibril·lació ventricular aquesta és potencialment mortal i, en tot cas, deixa seqüeles, ja que no hi ha sang als vasos cardíacs i no arriba al cervell ni sang ni oxigen durant el lapse que dura la patologia. 

Així les coses, el temps és clau: s'ha d'actuar d'immediatament tenim màxim cinc minuts després de la fibril·lació o l'aturada  en què consisteix "actuar”?, en utilitzar el desfibril·lador, que porta instruccions senzilles, efectuarem una descàrrega elèctrica curta i forta que, fent un símil, fa un “reset” al sistema d'impulsos elèctrics que, d'aquesta manera, torna a reiniciar el treball de forma normal. Mínim una persona a la comunitat ha d'estar formada en l'ús de l'aparell.
Quant pot costar un desfibril·lador? Segons Google els preus van de 400 a 1.500€. Encara dubta? pensi que ningú discuteix la instal·lació d'extintors a les comunitats (i això que únicament fa 22 anys que són obligatoris) amb els desfibril·ladors hem de fer un “canvi de xip” similar.