10 Consells per millorar la vida de les persones a la tercera edat

16 | 12 | 2019

Ajudar es com somiar: no costa res.

Quan es parla d'envelliment s'acostumen a adoptar dues òptiques. Una econòmica: "les persones grans són les més riques de la societat perquè la majoria té un patrimoni immobiliari" i una altra assistencial: "els més grans necessiten adaptacions en el seu habitatge". matisem la primera afirmació: la pensió mitjana, el novembre de 2019 era de 995,02€ però molts beneficiaris han d'ajudar a fills sense treball o amb sous baixos. Pel que fa a l'adaptació és imperativa. Ara bé, també existeix  una realitat dolorosa: la solitud indesitjada a la vellesa.

Davant aquesta realitat la pregunta és:  Què puc fer jo per a ajudar a les persones grans?

1.  Observa: aquests ciutadans estan més aprop del que penses.  Els nostres col·legues de Fundació Mútua de Propietaris van fer una campanya genial: mira'n el vídeo. Fa pensar, veritat?. 

2. Fes-los la vida més fàcil: no coneixes a aquesta persona que arrossega fatigosament el carret de la compra? És indiferent En cas de trobar-te en bones condicions físiques,  ajuda-la.  A la Comunitat de Propietaris viu algú a la tercera edat? Pots conèixer-lo i, amb respecte, preguntar-li què necessita.

3. No ocupis seients reservats per a ells en transports públics:  es poden desequilibrar i caure (el que acabem de dir té excepcions com: estar embarassada o anar amb crosses).  Per cert, els teus fills/es han de deixar lliures aquests seients. Ofereix-te a passar la seva targeta rosa pel lector en els transports. 

4. Aprecia les seves virtuts: experiència, saviesa, punts de vista trencadors, la seva connexió amb els infants és molt especial etc.  

5. Visita'ls: som éssers socials. Vius lluny i no pots anar al seu habitatge o residència?  Pots trucar-los cada dia. Tots/es podem donar afecte. 

6. Respecta'ls : hi ha persones que en visitar a les persones grans s'incomoden perquè aquests els discuteixen com eduquen a fills/es,creuen que els critiquen "injustament", es repeteixen etc. Davant d'aquest fet, sempre has de ser asertiv@ i,de no ser possible raonar, a vegades cal seguir-los el joc i, en unes altres distreure la conversa. Sota cap concepte amenacis amb no tornar: 

7. Contracta un botó d'emergència per a persones grans: molts ciutadans a la tercera edat volen conservar la seva autonomia. En cas que estiguin "raonablement" bé  accepta-ho però han de poder comunicar problemes de salut als serveis sanitaris. A més pots comprar-los un mòbil únicament per trucar.

8. Protegeix als més grans: els tabús no haurien de tenir lloc en la nostra societat. Per desgràcia, el maltractament a ciutadans de la tercera edat existeix. Tant sí són a la seva casa "cuidats" per algú, com si són els teus veïns o viuen en una residència observa si presenten: blaus, ferides, erosions, semblen haver estat lligats/es, tenen lesions compatibles amb abusos sexuals, donen signes de mala alimentació o brutícia. En l'àmbit econòmic, revisa que no hagin estat extretes de manera regular petites quantitats injustificades dels seus comptes. Sí es dóna algun d'aquests supòsits, recopila proves per a apuntalar la denúncia que has de presentar. No maltractis: és delicte.

9. Les malalties cognitives o degeneratives són reals: és impossible aconsellar davant aquests mals: durs, diversos i el seu ritme d'evolució canvia amb cada persona. Molts estudis han demostrat que pacients amb Alzheimer avançat responen a l'afecte dels seus familiars. Així les coses, tornem a destacar la importància de l'afecte. Pel que fa al cuidador és primordial que aconsegueixi per a si mateix@ "espais de respir".  En cas que no resisteixis l'estrès de cuidar demana ajuda.

10. Sigues empàtic amb la gent gran del cinquè: hi ha persones que simplement no surten al carrer en no poder baixar per l'escala. Què pots fer per solucionar-ho? Votar a favor de la instal·lació de l'ascensor. Com explicavem en un recent article es necessita majoria simple (50,1%). A més els nostres Administradors de Finques saben quines ajudes es poden sol·licitar. 

Has arribat al final del text. Estàs molt conscienciat/da amb la realitat de la tercera edat? Sí ho desitges pots ser voluntari en alguna associació que contribueixi a millorar la seva qualitat de vida: creu-nos rebràs molt més del que donaràs!.