Descobreix els ajuts que atorga la Generalitat de Catalunya per pagar el lloguer i els seus requisits

12 | 04 | 17
| Sector immobiliari

Ja fa uns anys, des de l’esclat de la bombolla, que el lloguer representa una proporció creixent, però encara minoritària sobre el total de vivenda. La tendència descrita ve causada, d’una banda, pel sobtat i considerable descens que va experimentar la capacitat adquisitiva dels espanyols junt amb la dificultat d’adquirir hipoteques i, de l’altra, pel profund canvi de mentalitat de la nostra societat. Així, fins als anys 90 es pensava que s’havia de posseir un habitatge i sinó sempre segons l’ideal social, d’alguna manera, s’era un fracassat : en resum, el lloguer no era una opció desitjable per la majoria de la ciutadania. Per últim, un factor que ha incrementat la proporció de lloguer és la creixent mobilitat laboral entre comandaments intermedis i directius. Als factors enumerats que són de caire individual s’uneix que les diverses administracions han assumit com a objectiu ser augmentar el lloguer. Així, les coses, en aquest escrit t’ajudarem a saber quins ajuts es poden demanar a la Generalitat per fer front al pagament del lloguer.

Hi ha 3 grups d’ajuts al lloguer descrits al http://habitatge.gencat.cat/ca/04_ambits_dactuacio/lloguer/ajuts_al_pagament_del_lloguer/ per sol·licitar els ajuts

El primer, és el de la renta bàsica d’emancipació que NO és pot demanar: des del 2012 està anul·lada.

El segon grup de prestacions que SÍ es pot sol·licitar és el d’aquelles d’urgència destinades a persones físiques residents a Catalunya, amb uns ingressos de la unitat de convivència que no superin els límits establerts a les bases de la convocatòria i que es trobin en risc d’exclusió social residencial per
Deutes d’impagament derivats de:
1. Rendes de lloguer
2. Quotes hipotecàries.
Així mateix, un col·lectiu al qual s’atorga especial protecció és el de persones que han perdut l’habitatge com a conseqüència d’un procés de desnonament o d’execució hipotecària.

A la web per sol·licitar els ajuts hi ha 3 opcions d’ajut que no tenen cap termini de finalització:

1. Sol·licitar l’ajut per al pagament de deutes de rendes de lloguer
2. Sol·licitar l’ajut per al pagament de quotes d’amortització hipotecària
3. Sol·licitar l’ajut per pèrdua de l’habitatge per desnonament o execució hipotecària

Pels 3 ajuts els requisits són els mateixos:

1. Residir a Catalunya
2. La persona sol·licitant ha de tenir deutes de quotes d’amortització hipotecària per circumstàncies sobrevingudes no previsibles.
3. Acreditar la urgència i l’especial necessitat de la unitat de convivència de la persona sol•licitant mitjançant l’aportació d’un informe socioeconòmic dels serveis socials d’atenció primària o especialitzada, en el qual es proposi l’atorgament de la prestació per aquests motius.
4.Els ingressos de la unitat de convivència de la qual forma part la persona sol·licitant en el moment de presentar la sol·licitud (ingressos mensuals ponderats d’acord amb el nombre de membres que en formen part i de la zona on estigui ubicat l’habitatge), no poden ser superiors a 2 vegades l’IRSC (Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya) ponderats, si es tracta d’una persona sola, no superiors a 2,5 vegades a l’IRSC ponderat si es tracta d’unitats de convivència de dos membres o més, i no superiors a 3 vegades l’IRSC ponderat, en el cas de persones amb discapacitats o amb gran dependència.
Per saber les quanties de L’IRSC comprovi al mateix web les quanties d’acord amb el tamany de la unitat familiar a que vosté pertanyi.

El tercer grup de prestacions aquell previst per pagar el lloguer que ara són fora de termini, i incompatibles amb les anteriors.

Per tant, a dia d’avui, les úniques prestacions realment actives són aquelles d’urgència destinades a lluitar contra l’exclusió social. A Feliu hem volgut informar perquè estem compromesos amb donar a conèixer tot el que es relaciona amb l’habitatge que el pugui ajudar. No oblidi que els diversos municipis catalans també atorguen ajuts per pal·liar els problemes derivats de l’habitatge. A més, nosaltres també l’orientarem: la seva tranquil·litat: el nostre deure.