Pep Feliu: "l'objectiu es portar l'hotel a casa"

11 | 11 | 19
| Marca Feliu

Fa sis mesos vàrem iniciar amb il·lusió la secció "d'interiorisme" i avui li donem continuïtat amb passió. Aquest concepte suposa un pas més que el de decoració. Així, l'interiorisme incorpora la decoració sí, però sobretot el disseny dels espais i dels objectes que integren aquests. De fet, al Maig Pep Feliu ens ho explicava

Per començar aquest nou article vam formular al nostre expert la següent pregunta: com hem de fer perquè un habitatge sigui acollidor?   

La resposta va començar amb una xocant afirmació: "l'objectiu es portar l’hotel a casa"... -i aclareix- el que vull dir no és ni molt menys que haguem de copiar els estàndards d'aquests però si hem d'aspirar a fer que viure al nostre habitatge o treballar a l'oficina o local -ni que sigui com a convidats- suposi una experiència de confort. I aprofundeix: "tant els hotels de dues estrelles com els de superluxe, amb les seves indubtables diferències, aspiren a ser recordats, per exemple, pel bany o la tendresa del llit," En resum,  l'interiorisme ha d'estar al servei de la nostra qualitat de vida, en definitiva el que s'està dissenyant no és un espai efímer ni pel que passem un moment és on treballem, vivim etc.

A continuació li demanem a Pep Feliu que no tracti tant l'interiorisme des d'un pla filosòfic sinó que aprofundeixi en com tractar diferents aspectes concrets de la seva configuració. -Pensa un moment- abans d'abordar el tema:

"El primer és fer un estudi detallat de l'espai que habitarem sigui un habitatge, oficina o local tots tenen la seva singularitat". "Quina és la forma de l'espai? Hi ha il·luminació natural o no? A quines hores és present el client a l'habitatge?" Depenent de la resposta al segon interrogant escollo com fer el disseny. Als meus treballs la llum natural sempre juga un paper primordial. Així, utilitzo materials trasl·lucids que deixin passar la llum solar (vidre, uglass etc.) no hi ha llum natural? Llavors la prioritat és sectoritzar la llum elèctrica als espais més utilitzats pel client perquè l'ajudi  sense ser invasiva: un bon disseny no es nota! "A més d'il·luminar correctament altres aspectes que tinc en compte són: la dimensió sensorial que implica el disseny - tots els sentits menys el gust- interaccionen amb l'interior que dissenyo". "Així, per exemple la temperatura ha de ser de 20 graus tot l'any, l'aïllament acústic ha d'usar plafons que impedeixin la reverberació, i la vista també té el seu espai: cada color va adreçat a un tipus de caràcter: el vermell pels optimistes, el blanc, en canvi, per persones depressives, verd ocre i marró per amants de la natura i blau per relaxar-se. 

Més enllà dels sentits s'ha d'aspirar a fer que l'espai sigui diàfan per dos motius: 1.  Entenc que la continuïtat visual entre , per exemple, un menjador i una cuina és atractiva 2. Com menys obstacles hi hagi entre espais dedicats a funcions diferents més accessible és per a tothom inclosos clar els diversos funcionals". I afirma rotund: "Per a mi sigui habitatge o oficina és important dissenyar un espai de treball ampli il·luminat i sempre orientat al sud que és el punt cardinal amb màxima llum natural com he dit abans la il·luminació és crucial però també, clar mobles com una taula amplia i amb suficient espai per asseure's còmodament amb espai per cos i cames, si em permets, vull afegir que la cadira més adequada és la Arne Jacobsen perque és hergonòmica, és a dir, s'adapta a les formes del cos humà" .  I destaca: "l'hergonomia és crucial en cadires, poms de porta, sillons -que han de ser d'un metre de profunditat i han de tenir sempre coixins ben flonjos- i conclou: "he estat estricte en distingir interiorisme de decoració i,es correcte però el cert és que podem parlar d'objectes decoratius als quals busco espais als dissenys: les biblioteques , els miralls o els quadres -amb il·luminació sectoritzada-". En definitiva, interiorisme, funcionalitat i adaptació universal a diversos funcionals van de la mà".

Una conversa així és de mal tallar però en propers articles tindrà continuïtat.

  

          

    

.