Perquè és bo fer obres d'accessibilitat a l'edifici on vivim?

18 | 02 | 19
| Consells per tu

El 2017, segons dades de l'INE, a Espanya hi havia 8,7 milions de persones de 65 o més anys (18,1% del total de la població per sota de la mitjana UE 19%).

Baixem però de les fredes xifres a la realitat de la mà de Carles Subirà, soci de Finques Feliu. A continuació, el Sr. Subirà traça, a partir de testimonis reals, un retrat de les inquietuds més freqüents que percep en moltes comunitats. "Ens fem grans i cada vegada ens costa més salvar els tres graons del vestíbul fins arribar a l'ascensor i encara sort que cap dels veïns tenim encara una mobilitat reduïda". "Hem mirat que podria costar suprimir aquests graons per una rampa que ens permeti accedir de forma fàcil o fins i tot amb cadira de rodes, però costa una barbaritat i suposa una obra bastant més complexa del que crèiem (...). En les reunions de la comunitat molts veïns no acceptessin gastar aquesta quantitat fins que realment no sigui inevitable per la necessitat d'ús real, de manera que un nou any sense decidir res al respecte. "" Aquest exemple és el que es repeteix en la majoria de les comunitats de propietaris, paralitzant qualsevol tipus d'acord per la seva complexitat i cost econòmic ". Assevera el sr. Subirà.

No ens hem d'enganyar, executar aquest tipus d'obres suposa un treball addicional per l'Administrador de la comunitat: buscar a l'arquitecte, avaluar el projecte, comparar més de dos pressupostos, tramitar els permisos d'obra, reunir els veïns, gestionar les derrames, pagar noves factures, etc. Malgrat que el procés cap a la millora de l'accessibilitat pugui semblar ple d'obstacles, com a professionals hem de pensar sempre en el benefici dels nostres clients i ser capaços de fomentar les actuacions pertinents. Quines són les actuacions que fem a Feliu i per què les fem ?;

 Facilitem l'accés present i futur als usuaris de l'edifici i aquelles persones que puguin visitar- Una finca totalment accessible facilita la venda o lloguer dels habitatges fins i tot si el valor de les mateixes en més d'un 15%. És a dir, no es tracta únicament d'una qüestió de fer la societat inclusiva, es tracta també, segons la nostra experiència, que una comunitat adaptada es revaloritza.

 Facilitem l'accés de compra o lloguer per a persones amb diversitat funcional, per tant el nostre patrimoni és més atractiu i no discrimina cap tipus de potencial client.  Si tenim el nostre habitatge llogada, ens assegurem la permanència dels nostres arrendataris malgrat la seva edat o futura situació física.

 TOTS els costos imputables a les obres necessàries, inclosos honoraris d'arquitecte, permisos d'obres etc. són perfectament subvencionables fins a un 60%.

 La Llei de Propietat Horitzontal, afavoreix a qualsevol persona resident a l'immoble amb un grau de discapacitat reconegut per l'administració perquè sol·liciti la supressió de barreres arquitectòniques, i pot acudir a l'autoritat judicial perquè obligui a la comunitat, en cas que aquesta es negui a executar-les. Pot confiar en Finques Feliu no únicament per la nostra experiència sinó també pel fet que coneixem el marc legal que envolta la diversitat funcional i estem conscienciats de la necessitat d'eliminar les barreres físiques de la seva comunitat. A més, busquem activament les millors subvencions per abaratir i finançar les inversions necessàries per dur a terme les obres d'accessibilitat.