Pots fer quelcom en cas que els teus veïns facin soroll excessiu?

15 | 07 | 19
| Marca Feliu

El so excessiu ens afecta tot l'any i a tot arreu. El límit de so inocuu segons l'Organització Mundial de la Salut és de 65 decibels (en endavant "db").  El fet de patir contaminació acústica  és més freqüent del que imagines: saps que a Barcelona el 88% dels blocs de pisos estan exposats a un soroll superior als 65 db?.   

Com dèiem pots fer accions tant contra el soroll en si mateix: millorar l'aïllament acústic, com contra o en cooperació amb les persones que en causen en excés. Siguem clars: les normatives municipals et protegeixen. Així, d'acord amb aquestes, els poders públics tenen potestat sancionadora. No oblidem que diversos tribunals han establert que l'excés de soroll és un atac al dret constitucional a la intimitat. 

En aquest article l'àmbit que tractem és l'habitatge individual així com les accions que pot emprendre la comunitat de veïns per solucionar els conflictes derivats de la problemàtica tractada. Volem subratllar que la teva prioritat ha de ser evitar que una molèstia es converteixi, primer, en una intrusió a casa teva, seguidament en un element crispant i, al final, tot desemboqui en un conflicte obert. 

Amb la nostra experiència com aval i l'ajuda de Legalitas et recomanem quines accions graduals has d'emprendre si consideres que pateixes soroll excessiu:

Fase amistosa:

1. Dialoga posan-te a la pell de l'altra persona: escolta a qui duu a terme el soroll excessiu per saber-ne els motius i exposa-li els teus.  

2. Intenta arribar a un acord: per a la cessació i/o acotació horària de la conducta. Quan parlem d'acotar pensem, per exemple, en el cas d'un veí pianista que vol assajar. Tingues present el principi de Mill: "la teva llibertat acaba on comença la de l'altre".

Fase contenciosa:   

3. Sí, i només sí, el veí persisteix en la seva conducta has de posar el tema en coneixement del president/a de la comunitat.

4. Espera un temps prudencial a que el president/a requereixi al veï/na que cessi en la seva acció

5. Sí el veí/na, desprès dels passos anteriors, no cessa en l'acció pots denunciar. Per fer-ho es poden prendre dos camins: o bé,  la inclusió a l'ordre del dia de la reunió de la comunitat, la petició aquesta iniciï un procediment contra qui desenvolupa l'activitat molesta o bé, fer la denúncia de forma individual amb l'assesorament expert d'advocats.

 Coneix ara la normativa barcelonina: "dintells de soroll per franja horària i habitació":

 Franja 1: 7 a 21h:

Menjador/sala d'estar: no + de 35 db
Dormitori: no+ de 30 db
Cuina i bany: no + de 40 db

 Franja 2: 21 a 23h :


Menjador/sala d'estar: no + de 35 db 
Dormitori: no + de 30 db
Cuina i bany: no + de 40 db

 Franja 3: 23 a 7h:

Menjador/sala d'estar: no + de 30 db
Dormitori no + de 25 db
Cuina i bany: no + de 30 db

La denúncia s'ha de tramitar davant l'Oficina d'Atenció Ciutadana del districte on visquis al link et mostrem on són les Oficines d'Atenció Municipal. Horari  d'aquestes oficines: a l'estiu obren només al matí, mentre que, la resta de l'any ho fan de 8 a 18h. 

A l'hora d'acreditar la denúncia els funcionaris demanen la direcció de la vivenda i el teu DNI com a denunciant. A partir d'aquí s'inicia el procés pel qual l'administració envía un tècnic al teu habitatge per mesurar els db i incoar, si és oportú, l'expedient per una denúncia per soroll excessiu.

El teu benestar: la nostra tasca!.