Quins impostos genera llogar un pis o un local? en quins casos es pot desgravar?

08 | 05 | 17
| Sector immobiliari

Com deia Benjamin Franklin: “a la vida només hi ha 2 coses segures: la mort i que pagarem impostos”. El sector immobiliari no escapa a la cita del polític nord-americà. En aquest text tractarem quins impostos suposa llogar un pis i quines desgravacions es poden aplicar al lloguer. A més, ho contestarem des dels dos punts de vista possibles: el del propietari i el del llogater. Aquest article tindrà una segona part referent a les càrregues tributàries aplicades a la venda d’un habitatge. Abans d’entrar en matèria definim que és el lloguer: es pagar una quantitat determinada de diners per l’ús i el gaudi d’un bé durant un període de temps estipulat -en el cas que ens ocupa un bé immoble-. En aquest sentit, si bé, la llei reconeix la possibilitat de celebrar un acord verbal Feliu recomana que l’acord de lloguer consti sempre en un contracte per escrit per a més seguretat jurídica de les dues parts.

A l’hora d’afrontar l’aspecte de la fiscalitat hi ha un aspecte que tothom ha de tenir clar:

Les persones que lloguin el seu habitatge han de saber que aquest tributa, i que el tipus d’impost que a abonar serà diferent en funció de l’ús que se li atorgui a l’habitatge (residència habitual o ús distint de l’habitatge).

Sí el que es lloga és un local on s’ubicarà un negoci i lloga l’empresa per a un treballador s’ha de tenir present que ha d’incloure també, la corresponent retenció de IRPF. Si, a més, aquest lloguer per a negoci és per una persona física que autònoma, tindrás que retenir el 19% a l’IRPF y declarar-lo, ingressant les quantitats corresponents trimestralment.

En tot cas, el tribut a pagar pel llogater sigui pis o local és l’impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics documentals, en modalitat “transmissions patrimonials oneroses (TPO)”, d’acord amb el què estableix la Llei 2/2014, de 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic. Què és important saber-ne? Com ja s’ha dit és un impost que paga el llogater. Ara bé, hi ha la possibilitat, NOMÉS en cas d’impagament, que subsidiàriament el pagament del tribut recaigui en el propietari. Quin és el tipus de l’impost (és a dir el percentatge que representa sobre el total de renda de lloguer acordada)? a Catalunya des de l’1 de gener de 2015 es determina aplicant el 0,50% del valor total del lloguer corresponent a tota la durada del contracte. Per últim, el termini de pagament de l’ITP és d’un mes a comptar a partir de la signatura del contracte. En el cas que la data de pagament caigui en un dia inhàbil per l’administració -com pot ser un dissabte- queda prorrogat fins al primer dia hàbil per a l’Administració que amb tota probabilitat serà el dilluns següent.

La cita de Franklin és certa però una mica fatalista… perquè un darrer aspecte a destacar és, que encara que un impost s’ha de pagar, es preveuen desgravacions.

Assenyalar que a l’hora de calcular quina quantitat està subjecte a impostos, s’han de restar dels ingressos totes les despeses que indicarem a continuació. Aquesta operació donarà com a resultat el benefici subjecte a impostos.

Llistat de desgravacions a aplicar al lloguer:

Qun es tracta de residencia habitrual les rentes percebudes están exentes un 60% per la qual cosa sols tributen pel 40%

• Impostos y taxes estatals sobre la vivenda: IBI, taxa d’escombreries, etc.

• Despeses de formalització del lloguer, com ara el registre del contracte.

• Despeses de conservació i reparació, entre els quals no s’inclouen les millores

• Despeses de serveis i subministres, sempre que els pagui el propietari.

• L’amortizació de l’inmoble y el que aquest contingui. Aquesta serà del 3% del valor de construcción pel desgast del mismo.

• Despeses d’administració, vigilància, porteria i altres serveis relacionats amb la finca.

Las primes de contractes d’assegurança de l’habitatge

Amb aquesta informació confiem haver-los ajudat. De tota manera, a Feliu sempre estem a la seva disposició per tal d’aclarir qualsevol mena de dubte.