Quins impostos van associats a la venda de l’habitatge?

18 | 05 | 17
| Sector immobiliari

Fa una setmana varem publicar un article que explicava quins impostos genera llogar un producte ja llavors avançavem que elaborariem una segona part referent als impostos derivats de la venda. Aquesta parella d’articles hauria de funcionar com una bruixúla per vosté. Serem concisos i com en aquell article  enfocarem el pagament dels diversos tributs des del punt de vista de propietari i llogater. De totes maneres, com sempre, estem a la seva disposició. Ens basarem en un article d’API que apreciem molt per la seva claredat cosa que creiem primordial quan parlem de fiscalitat. A més també hem contat amb l’assesoria de sepin.

Impostos a pagar  pel comprador:

1. L’impost valor afegit: una vivenda és un bé el·laborat en fases succesives, per tant, no és estrany que s’hi apliqui l’IVA i que aquest és repercuteixi en el comprador (el client final). El tipus general de l’impost és del 10% i és superreduït si l’habitatge és de protecció oficial. Ara bé, L’IVA només el pagarà sí l’habitatge és de nova construcció.

2.  Impost de transmissions patrimonials:

Sí en canvi l’habitatge que es compra no és nou, el comprador ha de pagar l’ITP, però no l’IVA. El tipus impositiu el determina la comunitat autònoma. A Catalunya és del 10%  sobre el preu de venda reflectit en l’escriptura  de compravenda.

3. Impost d’Actes Jurídics documentats:

Com indica el nom l’impost grava el fet de formalitzar la mateixa escriptura de compravenda.  El tipus de l’AJD és de l’1,5% a Catalunya sobre el preu de venda. Tant  l’ITP com en l’ AJD, el comprador ha de pagar en el termini de 30 dies hàbils des de la data de la signatura de l’escriptura de venda.

Impostos a pagar pel venedor

1. Impost sobre l’increment del valor dels terrenys de natura urbana:

És un tribut que grava l’increment de valor dels terrenys des de l’adquisició fins a la seva transmissió amb un màxim de 20 anys. Atenció amb aquest impost: en cas que pugui demostrar que hi hagut una minusvàlua -en una propietat que va adquirir i que ara ven- i, només en aquest cas, pot reclamar  mitjançant recurs, la devolució de l’import cobrat en concepte d’una inexistent plusvàlua municipal Sentència de l’onze de maig. Els beneficiats per la devolució de la plusvàlua podríen ser uns 550.000. El qüid de la qüestió és el següent: si s’han fixat el fet gravat per l’impost és: “l’increment del valor dels terrenys”, per tant, el legislador va assumir que els terrenys sempre augmentarien de preu i això amb l’esclat de la bombolla ha canviat.  Cal subratllar, però que l’impost segueix en vigor sí hi continua havent plusvalua. Aquest és un impost de caràcter municipal el tipus , que es determina, sobre el valor cadastral, varia.

2. Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF)

És un impost directe i de tipus estatal que s’origina en el moment en que el contribuent ven un habitatge ha de tributar per la plusvàlua assolida a l’IRPF. El guany patrimonial obtingut per la venda d’un habitatge  s’ha de declarar a l’Impost de la Renda del corresponent exercici fiscal, i s’integrarà a la base imposable de l’estalvi de l’IRPF.

3. Impost de Béns Immobles (IBI)

L’IBI és municipal i és liquida anualment que grava la titularitat de l’habitatge. És important assenyalar que el venedor ha d’estar al corrent del pagament del tribut abans de transmetre l’habitatge. De la mateixa manera que l’impost sobre l’increment del valor dels terrenys de natura urbana  Es calcula sobre el valor cadastral de l’habitatge.