Com cuidar el teu jardi a l'estiu?. Extra: com combatre una insolació?

24 | 06 | 19
| Consells per tu

Acaba de començar l'Estiu i et parlem de com tenir un jardí perfecte i protegir-te del sol. Espanya rep 2800 hores d'irradiació solar a l'any la major part a l'Estiu. Vols saber quan és més forta?: als mesos de juny i juliol no a l'agost. En aquest enllaç – font: tuoptometrista.com- pots consultar el grau d'irradiació solar per estacions i la incidència de la mateixa segons zones geogràfiques. Així mateix, per cuidar el teu jardí, et donem les dades climàtiques de Barcelona.

En aquest text, t'explicarem quines plantes  s'adapten millor a la calor, et proporcionarem consells per cuidar el jardí i, a més, et direm com protegir-te d'insolacions per disfrutar l'Estiu sense problemes.


El Gerani encapçala la nostra selecció parlem d'una de les plantes que tots tenim al cap. És especialment indicada per l'Estiu perquè pot créixer al test, o en vertical necessita molta aigua. Una altra bonica planta és la Margarida Dimorfotèca necessita poca atenció però molt especifica: plantala en un sòl ple de nutrients. Una altra opció interessant és la Dàlia. Atenció quan pugin molt les temperatures l'hauràs de regar de forma abundant. Altrament també pots escollir l'Hibiscus: aquesta atractiva flor vermella necessita l'exposició directa al sol. Ara bé, els dies més assolellats dona-li un espai de sol i ombra. Tanquem la nostra llista amb la Buganvilia, una planta trepadora amb diverses tonalitats de colors, ideal per donar un aire distingit al jardí i als teus murs. Ets tan amant de les flors que amb les nostres cinc no tens suficient? No et preocupis!, Ecología verde ens proporciona el seu llistat de 16 plantes resistents al sol.

A més d'escollir les flors adients cuidar el teu jardí comporta tasques prèvies a plantar:

1. Planifica: el jardí no és un joc, a més, les plantes són èssers vius.


2. Arrenca les males herbes: dificulten l'extracció de nutrients per part de les plantes.

3. Escull el sistema de reg adient: quin és el sistema de reg que has d'usar? Ens agradaria respondre de forma inequívoca però és imposible. Això sí, amb l'ajuda de parcs i jardins, et diem  perquè optis per l'adequat. Tingues en compte que has d'anar canviant de lloc el reg en cas de ser per aspersió. Així mateix, has d'usar més aigua si hi ha plantes en testos amb fang. Les hores de reg són les primeres del matí i el capvespre.

4. Abona el terreny: vols que les plantes creixin ufanoses? No hi ha prou amb aigua necessites abonar el terreny i aquí t'indiquem, amb pisos.com, els principals tipus d'abonaments.

5. Impedeix plagues al jardí: La Vanguardia ens explica com acabar amb les plagues i, a més, aconseguir-ho sense cap mena de químics.

Fins aquí t'hem guiat perquè el teu jardí sigui el millor.

 Recent començat l'estiu volem tancar l'article amb un extra: "consells bàsics per evitar una insolació":


1. Hidratar-se: sota els efectes de l'exposició al sol el cos comença a suar per abaixar la seva temperatura. Hauries de beure uns 2,5 de litres d'aigua diaris. Així com optar per menjar: verdura, amanida, molta fruita fresca i sucs naturals. Els menjars no han de ser excessius ni pesats de digerir.

2. Evita dur a terme tasques de molta exigència física a les hores de màxima radiació (de 12 a 18h): no són hores per fer de jardiner que és el que ens ocupa. Per desenvolupar aquesta activitat escull les primeres hores del dia -de 6 a 8- o el capvespre.

3. Usa roba lleugera i de colors clars: tant si ets al teu jardí com en una altre espai has de tendir a buscar l'ombra i a vestir-te de la manera indicada.

4. Sempre usa crema solar: el factor el protector ha d'estar en l'interval entre un factor 30 a un 50. Per sobre de 50 la crema/esprai no té cap benefici addicional.

Amb aquestes mesures podràs prevenir una insolació de forma eficaç. De totes maneres, en cas de notar els símptomes d'un cop de calor (mal de cap, sudoració, fatiga o marejos) torna a casa rapidíssim. Un cop allà fes el següent: aplica't gel i aigua freda al cos, rehidrata't mentre et tombes en una zona fresca de la casa.

Apa a gaudir de l'estiu... i de les plantes del jardí!