Et recomanem posposar les celebracions

13 | 07 | 2020

Les festes en comunitats de propietaris: un tema delicat.

Donada l'alta proporció de contagis vinculats amb festes, aquest és un text de futur. Ara, amb el virus actiu i rebrots, Feliu recomana posposar les celebracions.

En aquest context, a partir del 9 de juliol la màscara és obligatòria a tota Catalunya en tot moment independentment de la distància de seguretat que existeixi entre persones i d'estar a l'interior o exterior. A més, has de complir les recomanacions pel bany detallades en el nostre article anterior.

Aquest 2020 les festes poden ser una font de conflicte. Per això, ens volem anticipar i donar-te les claus sobre com abordar una celebració en una Comunitat de Propietaris o oposar-se a ella. Siguem clars, parlem de festes localitzades en domicilis o en la comunitat de propietaris mai de concentracions a la via pública.

Una primera consideració és que el que es faci en domicilis no concerneix a la comunitat de propietaris. En aquest sentit, les festes sempre que no causin molèsties i respectin els horaris. Sí per contra el descans és pertorbat, en aquest link pots denunciar-ho.

En cas de voler celebrar alguna cosa has d'informar-te en la pàgina web de l'Ajuntament sobre quins límits de soroll existeixen per a cada interval horari. A més de l'excés de soroll hi ha altres conductes prohibides: anar a les zones comunes a beure alcohol, vomitar, defecar, barallar-se, causar destrosses etc. Respondràs d'elles davant la policia.

Tenint en compte que, durant la celebració, els drets dels quals no participen en ella queden restringits, s'aconsella tenir al corrent de la situació a la Comunitat i en conseqüència sol·licitar permís previ als membres de la junta.

L'ideal és haver aprovat amb anterioritat a la petició, les normes de Règim intern de la Comunitat. Així cada propietari/a sabrà per endavant quines conductes no es permeten. Tens dubtes? a Finques Feliu els nostres Administradors/es colegiats poden ajudar-te.

A continuació expliquem com introduir un punt en l'ordre del dia perquè es pugui votar:

1. Remet un escrit a la Presidència o a l'Administrador de finques amb la petició: en cas de resposta positiva de la Presidència o l'Administrador, el punt proposat, si no contradiu ni els estatuts ni el règim intern, podrà ser inclòs en l'ordre del dia debatut i votat.

2. Espera que s'autoritzi la votació: si la majoria simple de propietaris/s'aprova la proposta es dóna llum verda a aquesta.

3. Avisa de la festa amb cartells visibles en l'escala: mai està de més pensar en tot moment en el cas d'un malalt que necessita descans. Així, negocia que la festa es desenvolupi sempre lluny del domicili d'aquesta persona.

Abans de res, recorda, una petició contrària a els estatuts o al règim intern: és nul·la de ple dret i es pot impugnar.

Vols oposar-te a la celebració abans que es produeixi? Per a aconseguir-ho porta la teva negativa a la Junta i obtingues els vots suficients per a això. Pensa que si qui l'organitza ignora la negativa de la Junta a la celebració, ja declarada il·legal, això pot denunciar-se.

Avancem! Qui paga possibles desperfectes en zones comunes durant la celebració -o per causa directa d'aquesta- ? Com a norma general, el manteniment de zones comunes ha de ser sufragat per l@s propietaris/es mitjançant les seves quotes. En el supòsit que ens ocupa, no obstant això, la norma general seria beneficiosa per a qui infringeix. Per tant, el cost de la conducta recaurà en aquesta persona o en els seus convidats. En el cas que els qui causin els desperfectes siguin menors d'edat el seu pagament recaurà en els seus tutors legals (la majoria de les ocasions els pares).
 
La piscina també és un espai d'ús comú. En ell no es poden dur a terme actituds com: banyar-se sense roba, consumir alcohol o substancies estupefaents, fer necessitats fisiològiques dins de l'aigua. Davant aquesta mena de comportaments desaconsellem l'enfrontament directe,  anota del lloc i hora dels fets i denuncía-ho el més aviat possible davant la Guàrdia Urbana i comunica-ho als membres de la Junta.

Per acabar, volem posar en valor el treball de mediació de Presidents i Administradors entre interessos divergents. Et desitgem una gran festa i en cas que estiguis en contra, per exemple, pots gaudir de la gran literatura.