Com tocar el piano sense molestar?

22 | 06 | 20
| Consells per tu
  • Tocar el piano

Ahir 21 de juny era el dia Europeu de la Música, per tant, el tema que avui toquem és especialment adient.

Som-hi! en el seu moment vam descriure què fer en cas de patir soroll excessiu a casa. Avui adoptem la visió de qui és músic/a professional. .

En l'interrogant plantejat existeix un xoc de drets individuals: la teva al treball versus les generals al descans i,en certa forma, a la intimitat. Aquest text tracta de com evitar el conflicte latent en aquesta colisió.

Primera part: explicar-se clar i català.

1. Hi ha un fet objectiu: la teva professió és ser músic@ o estudies per a ser-ho.  Daixò s'infereix que tocar no és un capritx (no t'expressis mai en aquest to). A continuació, afegeix, que coneixes: tant el límit legal de 35 decibels com en quines hores no pots tocar (per a saber-ho sense confusió estudia la pàgina web del teu ajuntament). A Feliu aconsellem directament una franja d'onze hores: de 9 a 20h. A les 9 del matí la immensa majoria de persones ja ha obert els ulls i a les 8 de la nit ni s'ha sopat. De fet, a aquesta hora, bastants ni tan sols han tornat de la seva jornada laboral pel que les molèsties tendiran a minimitzar-se.

És cert que molts Ajuntaments disposen en les seves ordenances una franja de 9 a 22h. No obstant això, la incertesa actual pel futur ens fa més irritables i fins i tot sofriment en cas d'haver perdut el treball o ansietat per la permanència del COVID 19. A més és previsible que el teletreball augmenti en el futur. Aquest fet farà que més ciutadans passin la seva jornada laboral a casa. Així doncs, tots hem de cedir.

2. El desplegament d'empatia: estimes el teu piano però ets conscient de la potencial molèstia que pot causar. Ofereix pactar en quina habitació el col·locaràs i pregunta amb molta delicadesa si els veïns/es immediatament contigus viuen amb un bebè o amb un malalt. Has d'enviar un doble missatge: "actuo de bona fe i sé que no tinc tots els drets del món".

Segona part: prendre mesures preventives de qualsevol dany 

És cert que ja has cedit motu proprio però encara pots fer-ho més si continues llegint i veuràs a què ens referim:

1. Toca el piano amb: les finestres i portes tancades. Així mateix no oblidis fer-ho amb la tapa de l'instrument tancada. En cas de ser un model elèctric no hi ha problema per què evidentment pots usar auriculars.

2. Insonoritza l'habitació: En aquest complet article "El mueble" no sols parla de preus també de materials anti soroll i l'ús de, per exemple, una prestatgeria curulla de llibres per aconseguir disminuir els seus efectes. Vols comparar pressupostos? Internet està ple de webs que posen preu a aquesta actuació. Es tracta de fer un pas que costa diners sí, però demostra amb fets el teu interès en el bé comú.

3.El pas decisiu: tractar de "regularitzar" la situació en Junta de Propietaris

Gest a gest, has guanyat una enorme autoritat moral... És hora de capitalitzar-la!. En aquest sentit, et recomanem, com Sepin Editorial, que "regularitzis" mitjançant un acord de la Junta de propietaris la situació.

No és que tocar el piano sigui "irregular" per se però no s'ha d'ignorar que hi ha molts incidents pel tema que tractem. El diàleg i l'aprovació d'això per una majoria de propietaris fa molt més difícil la denúncia de la conducta. Vegem-ne les raons,  no només has informat dels assajos amb piano a la comunitat sinó que aquesta va donar: 1. El seu consentiment informat i explicit en Junta. 2. Aquesta aprovació explicita es va: votar i recollir en acta 3. L'aprovació Es un acte jurídic ferm demostrable davant un jutge/a.

En cas de no aconseguir l'aprovació com a mínim qui administri la propietat coneixerà la situació i podrà conciliar els interessos de les parts. S'aprovi o no surts guanyant.

Dues consideracions finals:

A vegades ni la bona voluntat ni les accions per disminuir les molèsties són suficients. Desgraciadament, existeixen veïns assetjadors. Tranquil/a, a continuació citem un article nostre perquè sàpigues com anticipar-te a les seves accions i protegir-te dels seus efectes.

Finalment, malgrat que tot el text pressuposa la teva bona fe pots tenir la temptació d'incomplir la llei: desisteix de fer-ho perquè té conseqüències. Concretament, l'article 325 del Codi Penal castiga: "amb penes de presó de sis mesos a dos anys, multa de deu a catorze mesos i inhabilitació especial per a professió o ofici per temps d'un a dos anys el que, contravenint les lleis o altres disposicions de caràcter general protectores del medi ambient provoqui (...) sorolls".

Esperem haver-te donat els elements perquè qualsevol partitura soni afinada.